Uczniowie ZSCKR w Korolówce-Osadzie na wyjeździe zawodoznawczym w tłoczni oleju „Nestorówka”
Jak wygląda produkcja oleju rzepakowego tłoczonego na zimno od kuchni? 13 uczniów Technikum Agrobiznesu z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Ireny Kosmowskiej w Korolówce-Osadzie miało okazję przekonać się o tym osobiście podczas wyjazdu zawodoznawczego do tłoczni oleju „Nestorówka Sp. z o.o.” w Orchówku.
Dzięki uprzejmości właściciela – pana Władysława Waszczyniuka – młodzież została oprowadzona po całym zakładzie i zapoznała się z procesem technologicznym produkcji oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Olej ten wytwarzany jest według opatentowanej technologii, opracowanej przez naukowców z Instytutu Agrofizyki Polskiej Akademii Nauk w Lublinie. Co ciekawe, jak podkreślał gospodarz, to jedyny tego typu olej w Europie.
Podczas wizyty uczniowie poznali również wymagania sanitarne i jakościowe związane z przetwórstwem płodów rolnych, zobaczyli unikatowe maszyny oraz linie produkcyjne. Mieli też okazję zadawać pytania i uzyskać odpowiedzi z pierwszej ręki – od właściciela firmy, który z pasją opowiadał o działalności zakładu i historii marki „Nestorówka”.
Wyjazd zawodoznawczy został zorganizowany w ramach realizacji projektu „Wysoka jakość kształcenia zawodowego w ZSCKR im. Ireny Kosmowskiej w Korolówce-Osadzie” (nr projektu: FELU.10.04-IZ.00-0027/24), współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021–2027.
Udział w tego typu projektach to nie tylko dodatkowe zajęcia i wyjazdy edukacyjne – to przede wszystkim możliwość zdobycia praktycznych umiejętności, poznania branży „od środka” i nawiązania kontaktu z potencjalnymi pracodawcami. Tego nie da się nauczyć z podręcznika!
#FunduszeUE; #FunduszeEuropejskie; #ProjektZSCKRKorolówka; #wyjazdTargiRolnicze; #KorolówkaOsada; #Agrobiznes; #Nestorówka; #TłoczniaOleju; #EdukacjaZawodowa; #Lubelskie #TechnikAgrobiznesu #WyjazdZawodoznawczy; #UczeniePrzezDoświadczenie; #Lubelskie2021_2027; #NowoczesneRolnictwo