
PROFESJONALNA OBSŁUGA KELNERSKA TO PRAWDZIWA SZTUKA – KURS KELNERSKI
Dzięki Pani Dyrektor, uczniowie naszej szkoły mieli możliwość uczestniczenia w dwudniowym profesjonalnym kursie kelnerskim I stopnia,który odbył się w nowej pracowni obsługi konsumenta.
Szkolenie prowadził Michał Chabior - prezes Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, szkoleniowiec, menager, profesjonalny kelner, który promuje nowoczesny, odświeżony wizerunek kelnera w gastronomii.
Tematyka kursu obejmowała:
- Organizacja zakładów gastronomicznych - typy zakładów gastronomicznych, wyposażenie sali konsumenckiej, układ funkcjonalny zakładów gastronomicznych;
- Organizacja pracy na stanowisku Kelner - systemy i formy obsługi kelnerskiej, kultura osobista i etyka zawodowa kelnera, ubiór i wyposażenie zawodowe kelnera;
- Przygotowanie sali do obsługi gości- nakrycie stołu obrusem / rodzaje, dobór i zmiana, serwetki / rodzaje i sposoby ich formowania, zastawa stołowa / nakrywanie stołu;
- Technika serwowania potraw i napojów - zasady ogólne serwowania i podawania uwzględniające czynności wykonywane z lewej i prawej strony konsumenta, technika noszenia zastawy stołowej (tace, talerzyki, półmiski, sztućce), zasada zbierania naczyń ze stołu, technika dokrywania sztućców do poszczególnych dań w obecności gościa, technika i zasady podawania przekąsek, zup, dań głównych i deserów, rodzaje serwisów – metoda niemiecka / francuska / angielska / rosyjska ze szczególnym omówieniem metody francuskiej wraz z ćwiczeniami praktycznymi;
- Napoje alkoholowe i bezalkoholowe, sposoby ich podawania - wyposażenie barów i bufetów, rodzaje napojów bezalkoholowych, rodzaje napojów alkoholowych;
- Zasady rozliczania się z gościem.
Po ukończeniu kursu uczniowie otrzymali certyfikaty, które będą mogli wykorzystać w przyszłej pracy.