
SUKCES MŁODEGO GASTRONOMA
Jakub Woźniak - uczeń technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSCKR
w Korolówce-Osadzie otrzymał wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie
„Zero food waste – nie marnuję żywności”.
Organizatorem konkursu - adresowanego nie tylko do uczniów - jest Narodowy
Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Na konkurs nadesłano ponad 250 prac.
Jakub przygotował zapiekankę, którą nazwał „Gorący tort świąteczny”.
To danie, jak napisał, można przygotować „kiedy w domu masz nadmiar czerstwego pieczywa, buraczki zostały, bo okazało się, że ciut za wiele ugotowałaś do ćwikły,
a pasztet, upieczony przed świętami dla „próby”, zalega w kącie lodówki”.
Praca konkursowa powstała pod kierunkiem p. Małgorzaty Kostki.
Podziękowania za serwis fotograficzny i filmowy p. Grzegorzowi Wołoszunowi.