Szkoła w Korolówce – Osadzie po raz kolejny włączyła się do akcji Narodowe Czytanie. 12 września 2017 r. na szkolnym patio, w weselnej aranżacji, koło teatralne „Korale” odczytało fragmenty „Wesela” Stanisława Wyspiańskiego. W niepowtarzalny nastrój tamtych wydarzeń, wyjątkową scenerię, bogactwo odniesień i symboli „Wesela”, wprowadził zasłuchanych uczniów i nauczycieli Dyrektor Szkoły Pan Leszek Młynarczyk i Pani Krystyna Zasadzka, którzy rozpoczęli lekturę opisem bronowickiej chaty.

            ZSCKR w Korolówce – Osadzie wita nowy rok szkolny 2017/18 w nowoczesnej, wygodnej i pięknej szkole. Remonty i inwestycje dodały jej blasku. Na pewno przyjemnie będzie się tu uczyło i mieszkało. Ocieplono salę gimnastyczną, mieszkańców internatu czeka wiele niespodzianek: zmodernizowane łazienki, doskonale wyposażone pomieszczenia socjalne, wymienione wykładziny podłogowe. Polepszyły się też warunki w budynkach warsztatów szkolnych: zmieniono dach na wiacie garażowej, w trakcie budowy jest kotłownia ekologiczna i nawierzchnia wokół obiektów. Wychodzę z prostego założenia, że im szkoła stworzy lepsze warunki nauki swoim uczniom, tym będzie wyższa jakość kształcenia i wychowania. Chcemy, aby nasza młodzież zdobywała wiedzę i rozwijała zainteresowania i pasje - mówił na rozpoczęciu roku szkolnego Dyrektor p. Leszek Młynarczyk.

UWAGA!!!

Informujemy, że szkoła posiada wolne miejsca w Technikum kształcącym w zawodach:

  • technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki
  • technik żywienia i usług gastronomicznych
  • technik agrobiznesu (klasa mundurowa pod patronatem Straży Pożarnej)
  • technik hodowca koni
  • technik rolnik
  • technik architektury krajobrazu

 

Szkoła Policealna (2 letnia dla dorosłych) kształcąca w zawodzie:

 technik turystyki wiejskiej

 

Wszystko jest nauką – tą refleksją zamykamy 23 czerwca rok szkolny 2016/2017 w ZSCKR w Korolówce – Osadzie. Największą wartością wydaje się być wiedza, która dają sobie nawzajem nauczyciele, wychowawcy i uczniowie. Uczymy się od siebie – mówił w homilii ks. Jarosław Gałązka. Dyrektor Szkoły Leszek Młynarczyk podkreślił, że szkoła jest wielką rodziną, w której każdy jest ważny i ma swój wkład w tworzenie jej portretu. Wszyscy ponoszą też odpowiedzialność za jej wizerunek. Cieszymy się z sukcesów, na pewno bolą porażki, bo przecież takich również doświadczamy.

W dniach 30 maja i 06 czerwca 2017r. roku uczniowie klasy I kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli przyjemność gościć na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie – na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Uczestniczyli oni w wykładach przeprowadzonych przez panią dr hab. inż. Joannę Stadnik - adiunkta w Katedrze Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością pt.: „Sztuka kulinarna ucztą zmysłów” oraz dr Katarzynę Skrzypczak – pracownika Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów pt.: „Rola bakterii w życiu codziennym – czy bakterie w żywności to nasi wrogowie, czy przyjaciele”. Następnie młodzież uczestniczyła w warsztatach praktycznych na daltonizm smakowy (wyniki dla części uczniów okazały się zaskakujące).